RADIO VALERIJANA




srijeda, 25. svibnja 2011.

Ako volite nakit

…stavite ga, ali pazite da odgovara prilici. I tu postoje pravila dobrog ukusa, a to je, kao i uvijek, prava mjera.
Pojam nakita danas je daleko širi nego ranije. Posljednje godine su donijele mnogo slobode i invencije u odabiru materijala, oblika i namjene. Mladi sami sebi kreiraju ukrase; što su originalniji, utoliko se više cijene. Ranije je bio cijenjen jedino nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, dok je sada težište na kreativnosti, a ne na vrijednosti.
Danas se nakit izrađuje od najrazličitijih materijala, počevši od običnih metala ili drveta, pa do kože, pečene zemlje ili nekih dekorativnih plodova. Kombiniranjem ovih materijala mogu se postići izvanredni efekti. Jedino se izričito ne dopušta miješanje ovakvog nakita s nakitom od plemenitih metala i dragog kamenja.
Kao što se mladima dozvoljava pretjerivanje u mnogim stvarima, tako je i u pogledu ukrašavanja. Današnja moda mladih prepuna je raznoraznog nakita – serija narukvica, ogrlica, lančića, prstenja i drugog. Ovo im pristaje i slaže se sa njihovim načinom oblačenja. Ovakva vrsta nakita ne priliči radnoj ženi. Jedan prsten ili neki lančić mogu obogatiti vašu haljinu.
Ne postoje ograničenja samo u pogledu količine nakita već i u pogledu kvalitete. Ako ga nosi neka ozbiljnija osoba potrebno je da nakit bude od plemenitog metala. Ako stavite nekoliko ukrasa (prsten, naušnice, narukvica) oni moraju imati izvjesno stilsko jedinstvo. Ne treba miješati pravi nakit s imitacijskim, starinski s moderno oblikovanim, niti ukrase od raznobojnih metala, to jest srebro sa zlatom.
Daleko je važnije da nakit lijepo izgleda i da odgovara osobi kojoj pripada i njenoj odjeći, nego da je od zlata i da služi samo za prikazivanje materijalnog stanja i ugleda, što je, u suštini, neukusno isticati.
Ukrasni predmeti nisu samo nakit već i mnogobrojne sitnice kojima ćete dopuniti svoju garderobu. U predmete takozvane dopunske garderobe (Francuzi ih nazivaju jednim imenom – accessoire) spadaju: ramenje, torbe, marame, šeširi, kape, turbani, rukavice i drugo…

Nema komentara:

Objavi komentar